Tegnap arról írtam, ki nyerte meg a vitát. Ma arról fogok, ki veszített.

1. Szerintem Dobrev Klára veszített, mert a múlt hangja szólt belőle. Pont az, amivel a kormányoldalon vádolják. A gesztusai ráadásul kísértetiesen idézték meg Gyurcsány Ferencet, de amíg a férje képes laza és fiatalos is lenni, belőle ez teljesen hiányzott. A gondoskodó tyúkanyó stílussal nehéz lesz megszólítani az új generációt. Dobrev a közelmúltban talán túl sokat standolt nyugdíjasokkal. Tegnapelőtt ő volt múlt.

2. Szerintem Fekete-Győr András veszített, mert tisztán látszott rajta, hogy nem is akar (még) miniszterelnök lenni. Részletkérdés, de alulöltözte a többieket, és ezáltal a kormányfői pozíciót. Neki a részvétel volt a fontos, és hogy a saját liberális és generációs célközönségét ,,körbekommunikálja”. A partizános csorbát akarta kiköszörülni, de ami neki elég volt, a választóknak kevés lehet. Tegnapelőtt ő volt az esélytelen.

3. Szerintem Jakab Péter veszített, mert nem tudott megújulni. Azt már mindenki tudta, hogy ő a legkeményebb, sokan arra voltak kíváncsiak, szakmailag is alkalmas-e. Bár többször is igyekezett bizonyítani a felkészültségét, de a szakpolitikában jól láthatóan nem érezte otthon magát és ebben el is maradt a többiektől. A zseniális és bátor szónoklat itt már kevés. Tegnapelőtt ő volt a lufi.

4. Szerintem Karácsony Gergely veszített, mert nem tudta kezelni az esélyesek terhét. A többség biztos befutónak tartja, a baloldali holdudvar szinte egyként sorakozott föl mögé, mégsem tudott annyira meggyőző és erős lenni, mint amilyen pozícióból indult. Simán feljöttek rá a többiek. Neki volt a legtöbb veszíteni valója, és ez be is következett: kisebb lett az előny, mint előtte volt. Tegnapelőtt ő volt az erőtlenség.

5. Szerintem Márki-Zay Péter veszített, mert a saját brandje és karaktere építésében többször túlment a szükségesen. Persze nagyon érzékeny a határ a magabiztosság és a dicsekvés között, de az önfényezés soha sem szimpatikus. Miközben a hódmezővásárhelyi polgármester hitelesen építette eddig az alázatos államférfi imázsát, itt most előkúszott az öltöny alól az ego. Tegnapelőtt ő volt a nagyzoló.

(A tegnapi és mai bejegyzéssel azt szerettem volna bizonyítani, hogy a vita értékelése mennyire szubjektív és hogy még semmi sem dőlt el. Aki érti, érti, aki nem, megsértődik.)

#ötészrevétel #ötérv