Amikor ezt a posztot írom még nincsenek végleges eredmények, de egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Dobrev Klára és Karácsony Gergely mellé a hódmezővásárhelyi polgármester fut be a dobogóra, ami óriási meglepetés. Nehezen tudtam volna még egy hete is elképzelni, hogy elcsípheti a harmadik helyet, úgyhogy meg kell követnem Hont Andrást, aki erről győzködött. De mi lehet akkor a meglepetés oka? Meggyőződésem szerint Márki-Zay kívülálló szerepe, az „ellenzék ellenzéke” pozíció, amelynek 5 faktora volt.

1. A pártokon kívül

Számtalan interjúban elhangzott, hogy ő nem a pártok, hanem a civilek jelöltje. A pártok igyekeztek akadályozni is, pl.: több jelöltjének nem adtak befogadói nyilatkozatot. Sem kiköpni, sem lenyelni nem tudták. Mivel az ellenzéki pártok támogatottsága kisebb a kormányváltást akarókénál, így van egy tömeg, amely elzavarná Orbánt, de nem bízik az ellenzékben. Őket szólította meg Márki-Zay.

2. A baloldalon kívül

Az ellenzék programja lényegében kiszámítható baloldali program, miközben a magyar társadalom többsége a különféle szociológiai kutatások szerint meg inkább jobboldali. Tehát Orbánt nem balról, hanem jobbról lehet megverni. MZP ebből indult ki, és másoktól nem zavartatva vághatta ki a nemzeti-keresztény szeletet az összellenzéki tortából.

3. Az ígéreteken kívül

A politikával foglalkozó közönség már megszokhatta, hogy a pártok a választások előtt a csillagokat is leígérik az égről. Most sem volt másképp. Sokszor tragikomikus sci-fi verseny zajlott a jelöltek között, ki tud nagyobb jólétet ígérni kevesebb munkáért. Az örökké termő fáról szóló demagóg álmokat egyedül Márki-Zay Péter merte szétverni, de úgy tűnik, nincsenek kevesen, akik pozitívan rezonáltak erre.

4. A híreken kívül

Az ellenzéki nyilvánosságon belül Márki-Zay nem kapott sok teret. Nem csak azért, mert vidéki polgármesterként nem tudott annyi rádió- vagy tévészereplést elfogadni, hanem mert a pártok leuralták ezt a teret. A hátrány mégis előnyévé vált, mert egyrészt erős, címlapgyanús mondatokra sarkallta, másrészt az online térben fokozatosan kialakult egy MZP-kultusz. (Puzsér Róbert is támogatásáról biztosította.) 

5. A fővároson kívül

Aki 2022-ben le akarja győzni a NER-t, annak vidéken is tudni kell nyernie. Jakab Pétert leszámítva erről egyedül Márki-Zay Péter beszélt. Amíg az ellenzék sokszor megrekedt a főváros komfortzónás buborékjában, addig MZP hatékonyan és hitelesen tudott arcélt mutatni azon vidéki szavazóknak, akiknek nem volt stabil pártszimpátiájuk.

Márki-Zay Péter tehát egy többszörösen kívülálló jelölt volt. Protest a protestben. Sikeres szereplése tehát erős üzenet az ellenzéki pártoknak is. A hatpárti egyeztetések félhomályos szobájába most nagyon erős legitimitással robbant be egy outsider szereplő. Hogy elnyeli-e őt is a félhomály, vagy ő lesz-e a szoba új főnöke, az a következő két hét kérdése.#öt #ötérv #ötindok #ötészrevétel #ötelem