Na, megint belga lettem, basszus…

Történt, hogy a nagyon kellemetlen ,,félázsiai származékozás”, majd az ügyefogyott “kipcsakozás” után Orbán Viktor újra elővette a turáni kártyát. A tegnapi sajtótájékoztatón ugyanis a “sztyeppei világ utolsó maradványainak” nevezett bennünket. Erre persze begurult a baloldali és liberális média, amely ebben a kijelentésben ismét Orbán maradiságát, keleti despotizmusát és Európa-ellenességét vélte felfedezni. Én meg vakarom ismét a fejem, mert egyik oldalhoz sem akarok tartozni ebben sem. Miért?

 1. Mert Orbánnak igaza van abban, hogy valóban mi vagyunk a legnyugatibb keleti nép. És valóban a sztyeppei világ volt az őshazánk. Onnan jöttek az őseink és ebben nincs semmi szégyellnivaló.
 2. Mert Orbánnak nincs igaza abban, hogy a sztyeppei világ utolsó maradványai lennénk. Rajtunk kívül még számtalan más sztyeppei eredetű nép él a világon. Halkan jegyzem meg, a szlávok is keletről vándoroltak nyugati és déli irányba. A szlovák miniszterelnök ősei, ugye…
 3. Mert Orbánnak igaza van abban, hogy valóban egyedül vagyunk kulturálisan és rokonokat tekintve itt Európa szívében és ezért a nyelvünk a megtartó és identitást adó kincsünk.
 4. Mert Orbánnak nincs igaza abban, hogy ő ezt a történelmi helyzetet menedzselné a politikájával. Semmi mást nem lát a turáni gondolatban, mint EU ellenes trollkodást és gyanús bizniszelést gyanús üzletemberekkel.
 5. Mert számomra egyáltalán nem ciki, hogy az őseink legközelebbi rokonai valahol Kazahsztánban élnek. Nekem a kelet nem csupán despotikus államokat jelent, hanem színes, varázslatos kultúrákat, mély filozófiai tanításokat és vallási sokszínűséget is. A Kurultáj nekem nem “kellemetlen és ósdi magyarkodás”, hanem egy hiánypótló hagyományőrző fesztivál.
 6. Mert számomra a keleti eredetünk ellenére is egyértelmű az európai identitásunk. Szent István döntését a Nyugathoz való csatlakozásról, minden nehézségével együtt, az egyetlen helyes döntésnek tartom.
 7. Mert azzal is tisztában vagyok, hogy ma, akik itt élünk, kb. annyi kipcsak vért hordozunk, mint a szlovák miniszterelnök. Vagyis valamennyit. Meg szlávot, meg germánt, meg mindenfélét. “Koktél a vérünk, hát mondd meg miért nem jó, bennünket így akart a Mindenható.”
 8. Mert rosszul vagyok attól, amikor Orbán politikai termékké tesz egy kulturális hagyományt. Össze-vissza beszél, jól láthatóan nem is érti, érzi a témát. Valószínűleg a történelmi jelentőségű Kásler Miklós készítheti fel…
 9. Mert rosszul vagyok attól, amikor az ellenzéki, főképp liberális sajtó (a történelem során sajnos bemocskolt) turáni gondolatot vagy valami fasiszta szubkultúrával, vagy valami ultra-ciki, alsó-középosztálybeli, kipcsak lakodalmas, muzsika tévével azonosítja.
 10. Mert rosszul vagyok attól, amikor az őstörténetünket elárasztják az “elolvastamháromkönyvetírokmostmárénisegyet” sarlatánok. Mindenféle beteglelkű elméletekkel, vállalhatatlan teóriákkal adják a moslékot az identitászavaros magyar társadalomnak, meg a napi röhögnivalót a médiának.
 11. Mert el tudom fogadni azt, ha valakinek a sztyeppei örökség semmit sem jelent, ha valakit ez nem érdekel és lelkesít úgy, mint engem, hiszen biztos neki valami más van ehelyett. Vagy ha nincs neki semmi ilyen, akkor nekem az is jó. Csak fogadja el, hogy számomra ez valódi értek. Orbán is, a savazó újságíró is, meg a kútmérgező áltudósok is.
 12. A sztyeppei nomád eredetünk nekem nem politikai termék, nem gúnyolni való fikás zsebkendő, nem is a Siriusig vezető injekciós látomás, hanem egy gyönyörű kulturális forrás, amit jó lenne megóvni mind a politikától, mind a dekadenciától, mind a hülyéktől. És hagyni, hogy az a részünk legyen. A Kurultáj, Kassai Lajos világhíre, a kunok, meg egy csomó tök jó dolog. Nem kell, hogy mindenki szeresse vagy értékelje. Elég, ha nem rombolja, mégha ma a szobordöntés meg a lincselés lett nyugaton (!) is a divat. Az őstörténetünk keleti, az alkotmányos múltunk nyugati, a jövőnk meg a kettő határán, ha tetszik, ha nem.

/A fotó forrása: YouTube/