#politikaipuzzle #1

A hazai törzsi háborúnk újabb – ugyan outsourcingolt – frontja volt az amerikai elnökválasztás. A tény: nyert Biden. Jöjjön azért néhány elgondolkodtató tanulság:

1. A hazai jobboldal Trump, a hazai baloldal Biden győzelmét várta. Ahogy az egy törzsi háborútól sújtott országban lenni szokott, nem nagyon volt átjárás. Sem „trumpista” gyurcsányista, sem „bidenista” viktoriánus nem létezett. De miért is? Talán mert az illetők átnézték az elnökjelöltek programját, elképzeléseit a világról? Ugyan. Ez senkit nem érdekelt. A hazai jobboldal Trumptól azt várta, hogy továbbra is asszisztál a magyar kormányfő illiberális forradalmához, a baloldal meg Bidentől éppen az ellenkezőjét: jön és majd jól beavatkozik. Az utóbbiak boldogok most.

2. Trump, miközben körülötte már mindenki összepakolt a Fehér Házban, golfozgat és tweetelget. Szerinte bődületes csalás történt. A hazai jobboldal megrökönyödve egyetért vele, az a hazai jobboldal, amely egyúttal szánakozva fogja a fejét, ha a baloldal a ’18-as csalásokról beszél. A magyar baloldal ellenben nevetségesnek tartja, hogy Trump választási visszaélések mögé bújva akarja elrejteni nyilvánvaló vereségét. Az a baloldal, amely a szíve mélyén továbbra is meg van győződve róla, hogy Orbán két éve elcsalta a választásokat. „És ezt így hogy?”

3. A magyar jobboldal szerint az ország függetlenségét mindenkitől meg kell védeni, ezért a legmélyebbről felkúszó, elemi felháborodás önti el elméjüket, ha valaki külföldről véleményt formál a hazai politikai helyzetről, ellenben az elmúlt hetekben szinte az egész kormány átment republikánus kampányüzemmódba. Mintha egy bizonytalan pennsylvaniai háztartásbelit Varga Judit trumposan magabiztos mosolya billenthetné a jobb irányba. A hazai baloldal szerint is mindenkitől meg kell védeni az ország függetlenségét. Szerény véleményük szerint elég volt abból, hogy Trump, Putyin, Erdogan és a többi populista folyamatosan bevédi Orbánt, beavatkozva ezzel a mi szuverenitásunkba, úgyhogy jöjjön végre Biden, és segítsen nekik kormányt váltani…

4. A hazai jobboldal szerint az amerikaiaknak vége. Meghülyültek, bedőltek a hazugságoknak. A hazai baloldal szerint az amerikaiak felébredtek, és nem hagyták a zsarnokságot tovább uralkodni. Négy éve ugyanezek a szavak hangoztak el, csak éppen fordítva. A helyzet az, hogy soha egyetlen egy regnáló elnök sem kapott még annyi szavazatot, mint Trump. A helyzet az, hogy soha egyetlen jelöltet sem választottak annyi szavazattal elnökké, mint Bident. Amerika kettészakadt. És ez most nem a szokásos közhely, amit mindig elmondunk a politika kapcsán. Ez most tényleg így van. És ez lesz a legnagyobb kihívás Biden előtt, nem Kína, a klíma vagy a vírus.

5. Amerika kóros kettészakítottsága azonban egy tükör. Azt láthatjuk benne, hogy mi is kórosan ketté vagyunk szakadva. Sőt. Néhány hónap múlva az USA republikánusainak jelentős része minden bizonnyal elfogadja az eredményt és az élet valamiféle normalitást mutat majd. És nálunk? (Ebben a pillanatban néhányan elkezdik beütni a kommenteket: „HÚZZÁ INEN TE HAZÁRULÓ, GYURCSÁNY KUTYÁJA” és „SENKIT NEM ÉRDEKELSZ, ELADTAD A LELKETET ORBÁNCNAK”)

6. És hogy miért kell örülni Biden győzelmének? Nem tudom. Én még várnék vele egy jó évet, mire a törzsi indulatokon, meg a győzelmi beszéd marketingjén túl látunk valamit abból is, hogy mit akar és mit tud ez az ember, akitől egyesek apokalipszist, mások meg a világok legszebbikét várják. Szerintem egyébként egyiket sem hozza el…