7 Mondat

A szeretet körforgásáról

Jobban szereted magad. Ezért jobban tudsz szeretni másokat. Ezért mások jobban szeretnek téged. És ezért te jobban szereted magad. Ez a szeretet körforgása. És a kör bárhol megindulhat. Szeretheted jobban magad, szerethetsz jobban valakit, vagy szerethet jobban valaki.

A körforgásról

A mindenség alapja a matematika. A fizika a világban megjelenő matematika. A kémia az anyagban megjelenő fizika. A biológiai az életben megjelenő kémia. A kultúra az emberben megjelenő biológia. Isten a mindenségben megjelenő matematika. És akkor elölről…

A magyar társadalom egyik nagy problémájáról

A hálózatelmélet szerint egy hálózat stabilitása a gyenge kötésekben rejlik. Vannak a csomópontok, ahol az elemek erős kötésekkel kapcsolódnak egymáshoz, de egy hálózat akkor lesz stabil, ha ezen csomópontok között minél több gyenge kötés alakul ki. Azt hiszem, kevés dolog világítja meg jobban a magyar társadalom problémáját, mint ez a hálózatelméleti evidencia. Magyarországon vannak politikai törzsek, amelyek tagjait erős kötések tömege fűzi egymáshoz. Viszont nincsenek gyenge kötések, ezért a magyar társadalom széteső hálózat. A törzsek között nincs átjárás, mert nincsenek olyan emberek, intézmények, gondolatok, értékek, pillanatok, amelyek több törzs számára is elérhetőek és elfogadhatóak. Ha erős akarsz lenni, legyél Te a gyenge kötés!

A szabadságról

A szabadság nem odakint születik, hanem odabent. Ha nincs belső szabadság bennünk, sohasem lesz közös külső szabadságunk. Amíg a másik törzs utálata uralja a gondolodásunkat, addig mindannyian rabok vagyunk. Persze, hogyan nem utálhatjuk azt, aki utál bennünket? Ki kezdje el? Ki fejtse le magáról először a saját rabsága láncait? Te.

A világűr meghódításáról

Az ember most arra készül, hogy gyarmatosítsa az univerzumot. Ez egyrészt csodálatosan izgalmas lehetőség, amibe beleborzongunk. Másrészt azt mondom, Isten ments! A fajunk, amely a saját élőhelyét sem képes fenntartani, amely tele van belső kétellyel, hazugsággal, szorongással, most elkezdje terjeszteni magát a földön kívül is? Valahogy mindig akkor érzünk vágyat az új meghódítására, amikor nem tudunk mit kezdeni azzal sem, ami amúgy is a miénk. A Földet tönkretettük és most menekülnénk? Jobb, ha nem, mert valószínűleg vírussá válnánk az univerzumban.

A migrációs félelemről

Az ország 4 éve hisztérikus állapotban van a migráció miatt. A migráció ugyan valódi probléma, de az arra épített kormányzati politika egy eltúlzott és hamis bevándorlási veszélyt festett a falra. A falra festett ördög azonban nem bevándorlók képében, hanem a saját társadalmunk pszichotikus állapota révén fog megjelenni. Egy társadalom ugyanis, amelyiket mesterségesen állandó veszélyben tartanak, előbb-utóbb nem tud majd veszély nélkül élni. A posztmodern magyar ima ez lesz: mi atyánk, aki a várban vagy, mindennapi rettegésünket, add meg nekünk ma. Ha majd egyszer új korszak kezdődik, a legnehezebb feladat pontosan ez lesz. Hogyan lehet gondolkodni, értelmes vitákat folytatni, teremteni és szabadságban élni egy mentális ketrecbe butult társadalommal?

A szörnyű politikusokról

Amennyiben a politikusok szörnyűek, az csalhatatlan jele egy szörnyű társadalomnak. Merthogy a politikusok olyanok, mint az a közösség, amelyből érkeznek. Ha a politikusok lopnak, az a társadalom lopós, ha hazudnak, hazudós és így tovább. A magyar ember azt várja a politikustól, hogy az oldja meg az ő saját problémáját. A magyar politikus pedig pontosan ezt teszi a hatalom birtokában: megoldja a saját problémáját… Mi a kiút? A politikus oldja meg az ország problémáit, a magamét meg oldjam meg én.

Az üléspontról, az álláspontról és a nézőpontről

Az ember álláspontját a nézőpontja, a nézőpontját az üléspontja határozza meg. A legszánalmasabb, amikor az ember azért védi az álláspontját, mert az üléspontját félti. Amikor valaki azért képvisel valamit, mert abból él, abból van nyeresége. Ennél több, amikor az ember képes az érdekeitől, vagyis az üléspontjától függetlenül kialakítani az álláspontját, és ragaszkodik ahhoz. De a legnagyobb bátorság mindig ahhoz kell, hogy az ember képes legyen az üléspontja és az aktuális álláspontja ellenére nézőpontot váltani. Ilyenkor ugyanis az üléspont elveszhet, az álláspontról pedig kiderülhet, hogy hamis. A nyereség az, amikor megízleljük a szabadságot és képessé válunk őszintén nevetni magunkon.

A kérdőjelekről

Amikor politikus voltam, akkor 10 mondatomból 9 végén pont vagy felkiáltójel volt. Tudtam, vagy azt hittem, tudom, hogy merre vezet az út. Ez egy politikai vezető dolga. Tavaly ez megváltozott. Ma 10 mondatomból legalább 7 végén kérdőjel van. Mégsem azt érzem, hogy kevésbé érteném a világot. Inkább azt, hogy már nem csak a saját világomat értem.

A turáni átokról

A magyarság képtelen az összefogásra – tartja a “turáni átok”. A történelmünk és a jelenünk számtalan példát szolgáltat ennek az alátámasztására. A kérdés az, hogy az összefogásra való képtelenségünk valóban átok-e, amit mindenképp elszenvedünk, vagy a mi választásunk, ami lehetne másképp is. Én az utóbbira szavazok. Ahogy nincsenek kiválasztott, úgy nincsenek elátkozott népek sem. Ha kiderülne, hogy a kedvenc magyar sportolód, énekesed, művészed, tudósod stb. egy másik politikai pártra szavazott, mint te, attól még szeretnéd? Ha a válaszod igen, akkor te már legyőztél egy “átkot”, ha a válaszod nem, akkor is dönthetsz másképp.